Nejen Máma - dula Míša Kýrová

Placenta a její využití

24. 3. 2003

Placenta je dočasný orgán, který v děloze rostu spolu s miminkem. Skrze placentu děťátko přijímá všechny živiny. Je nesmírně důležitá – bez placenty by prenatální život nebyl možný.
Narozením miminka porod nekončí, kontrakce pokračují a žena, byť už má své dítě v náručí, se musí soustředit na poslední fázi, kdy se placenta odloučí a něžně vyklouzne.

V předchozích desetiletích se placenta brala jako infekční materiál, který bez jakékoliv pozornosti končil v nemocničním odpadu. Když se ale podíváme do hlubší minulosti, naši předci chovali placentu ve velké úctě: obvykle ji rituálně pohřbili do země a nad ni zasadili ovocný strom jako symbol života a plodnosti. Tento strom byl pak často místem, kde člověk chodil rozjímat a čerpat sílu, ze své placenty.

Kromě rituálního rozloučení a vrácení placenty zemi , je možné ji také zpracovat a využit její složení k rekonvalescenci po porodu. 

Placenta je bohatá na živiny, které pomáhají zotavení po porodu, zpomalení a zastavení krvácení a taky k zvýšení produkce mléka. Dostává tělo zpět do rovnováhy a doplňuje to, co bylo u porodu ztraceno.

Co všechno placenta obsahuje a jak může ženě po porodu pomoct? Kromě jiného

©       Regeneruje tělo, podporuje hojení

©       Obsahuje prolaktin – napomáhá laktaci

©       Je vhodná při anémii pro její vysoký obsah železa

©       Pomáhá stabilizovat hormony a tím snižuje riziko baby blues a poporodní deprese

©       Obsahuje oxytocin, vitamíny B6 a E; posiluje imunitu, snižuje poporodní krvácení a urychluje zavinutí dělohy

©       Podle tradiční čínské medicíny podporuje játra a ledviny

Placentu je možné zpracovat několika způsoby.

Nejvíc „raw“ je koktejl, který se popíjí bezprostředně po porodu. Malinký kousek placenty se rozmixuje s ovocem (maliny, jahody, borůvky, banány, co má kdo rád) a naservíruje ženě ještě na porodním sálu nebo na druhý den. Je to osvěžující, placentu v tom vůbec není cítit a energeticky to čerstvou maminku hezky „nakopne“.

Další možnosti zpracování jsou tinktura a kapsle.

Tinktura vznikne macerováním kousku placenty v alkoholu po dobu několika týdnů. Je velice silná a při správném skladování vydrží po celý život. Používá se naředěná, v období silné emocionální nebo psychické nerovnováhy, při potížích s menstruací, při menopauze, nebo zkrátka při nejrůznějších nemocech. Také je možné z ní vyrobit homeopatika.

Kapsle jsou skvělým pomocníkem v šestinedělí – měli by se spotřebovat do půl roku. Pomáhají při zavinování dělohy, zvyšují produkci mléka, stabilizují hormony po porodu a zkracují dobu poporodního krvácení. Žena má víc energie a lépe se hojí.

Při zpracování placenty Vám taky můžu udělat otisk, nebo usušit pupečník na památku.

 

Placentu je potřeba po porodu vložit do uzavřené nádoby a co nejrychleji ji umístit do lednice. Kapsle jsou obvykle hotové do 48 hodin, tinkturu předávám ke zrání spolu s kapslemi.

Cena za zpracování placenty (tinktura a kapsle) je 2500,- Kč. Pro mé klientky, které doprovázím k porodu je cena poloviční.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Další příspěvky